top of page
Woman Health_FC_tekst en cub.jpeg

cyclus therapeut

menstruatie klachten

Hoewel de menstruatiecyclus een natuurlijk verschijnsel is, geeft het bij veel vrouwen (84%) een hoop problemen en/of klachten. Deze klachten kunnen erg divers zijn. Bijvoorbeeld stemmingswisselingen, buikpijn, pijnlijke borsten, PMS, hoofdpijn of migraine en hevig en of langdurig bloedverlies. Stress en disbalans in de hormoonhuishouding en andere systemen zijn de grootste boosdoeners van menstruatie gerelateerde klachten. Maar ook medische oorzaken en traumatische gebeurtenissen (al dan niet seksueel gerelateerd) kunnen klachten veroorzaken in het bekkengebied.

inzicht in disbalans

Door de samenhang tussen lichaam en geest beter te begrijpen, ontdek je al snel dat klachten vaak voort kunnen komen uit lichamelijk (hormonaal) disbalans, conditioneringen, overtuigingen, onbewust onverwerkte emoties/trauma's of alles tezamen (tenzij er een medische oorzaak is).

 

Om duidelijk te krijgen wat jouw klachten zijn en waar ze vandaan komen, moeten we eerst een groot intake gesprek met anamnese afnemen. Op deze manier kunnen we medische oorzaken scheiden van mentale processen en jouw vervolgens de beste hulp bieden.

 

Dit intake gesprek zal helpen om inzicht te krijgen in:

- wat jouw klachten zijn

- of deze klachten lichamelijk gerelateerd zijn of

mogelijk gelinkt zijn aan factoren die van buitenaf komen

- hoe jij jouw cyclus lichamelijk en mentaal beleeft

- hoe jij met je klachten om kan gaan

- hoe we klachten kunnen verhelpen/verminderen

- hoe jij klachten kan voorkomen

- wat de invloed van jouw levensstijl is op jouw fysieke en mentale gezondheid

- een mogelijke (hormonaal) disbalans

- trauma's in en rondom het bekkengebied 

- conditioneringen, overtuigingen en belemmeringen

cyclus ondersteuning

Zodra het inzicht er is kan er een doelgerichte ondersteuning worden geboden om jouw cyclus optimaal te laten verlopen. Hoe we dat gaan doen, zal afhangen van wat je hulpvraag is, waar je lichaam het meest behoefte aan heeft en in hoeverre jij bereidt bent om veranderingen door te voeren. Veranderen gaat namelijk niet vanzelf. Ondanks aangereikt tips en tools gebeurt er niets als jij als persoon niet de moeite neemt om deze toe te passen in je dagelijks leven.

heilzame bekken massage

Als vrouw kun je van alles meemaken in je leven wat klachten in je bekkengebied kan geven. Menstruatie gerelateerde klachten maar ook vaginale ongemakken en/of (pijn)klachten die merkbaar zijn bij coïteren. Praten over deze ongemakken of klachten kan al veel helpen maar soms heeft het lichaam meer nodig om oude pijn of trauma's los te laten. Een heilzame bekken massage kan dan uitkomst bieden.

 

je staat niet alleen

Ik weet uit eigen ervaring dat het niet altijd even makkelijk zal zijn om klachten goed te lijf te gaan. Zeker als er veranderingen doorgevoerd worden. Maar bedenk dat je er nu niet meer alleen voor staat. Mijn intentie is om samen het proces stap voor stap te doorlopen op een zodanige manier dat jij er blij en beter van wordt.

bottom of page